Üretim Durumu

Kapasite Bilgileri

Kapasitemiz türbin maliyetlerindeki düsüsler ve teknolojik gelismeler nedeniyle 2.000 KW’lik 12 adet türbin kullanilarak 24,3 MW’tir. Bölgenin rüzgar potansiyelinin tespiti için 2004 yilinda WinGuard firmasi ile anlasma yapilarak tekrar ölçümlere baslanilmistir. 04.10.2005 tarihli ölçüm raporuna göre rüzgar siddeti 7 ve yillik ortalama üretim 85.332.000 KWh olacagi belirtilmistir.

Proje sahasinda elde edilen rüzgar ölçümleri sonuçlarinin; bu konuda uzman uluslar arasi kurulus ve türbin üreticileri ile yapilan ön çalismada 1,5 MW türbin daha sonraki olusan sartlara 2MW olarak degistirilmis yillik 85.300.000 KWh/yillik üretim yapilabilecegi öngörülmüstür. Kule yükseklikleri 78 metredir. 
 

Rüzgar Ölçüm Raporlari

2003 basinda türbin firmalari ve finans kuruluslarinin talep ettigi rüzgar ölçüm raporlari için çalismalara baslanmis, iki adet rüzgar ölçüm istasyonu kurulmus ve rüzgar denetim raporlari hazirlanmistir. Santralin yapimina 2007 yilinda baslamasi planlanmis olup tesis 2008 yilinda üretime geçmistir.


Rüzgar Çiftlikleri

Rüzgar parki planlama asamasinda, rüzgar atlaslari ilk basvuru kaynaklaridir. Rüzgar atlasi, yer yüzeyinden 10m yükseklikte, yer yüzeyinden ölçülmüs olan rüzgar hizi ve yönüne iliskin yeterli sayidaki meteroloji istatistiklerinin, özel bilgisayar programlari yardimiyla degerlendirilmesi sonucunda elde edilen, enerji plancilarina ve yatirimcilara rüzgar gücü ve kapsadigi alanlar hakkinda bilgi veren rüzgar istatistikleridir.

Rüzgar atlaslari site seçiminde tek basina yeterli degildir. Rüzgar potansiyelini belirlemek için özel ölçümlere gerek duyulmaktadir. Bu tür çalismalarda herhangi bir ölçüm sistemi kurmadan önce, meterolojik ve topografik olarak rüzgar potansiyelinin yüksek olabilecegi yerler belirlenmelidir. Bunlar
-    Siddetli basinç gradyani olan yerler
-    Sürekli rüzgarlara kosut, yagisli ve yüksek, engebesiz tepe ve platolar
-    Siddetli basinç gradyanli, düsük egimli sürekli rüzgar vadileri
-    Sidetli Geostrafik rüzgar alanlarindaki tepeler ve zirveler
-    Siddetli Geostrofik rüzgar veya termal gradyan alanalrina maruz kalmis kiyi seritleri olarak siralayabiliriz.  Rüzgar parklari için rüzgar degerlendirmelerinde
-    Elde edilmis ve kullanilabilecek yakin tarihsel rüzgar verileri
-    Verilerin elde edidigi yerin ve kurulacak rüzgar parkinin çevre engel kosullari
-    Topografik yapi
-    Arazi pürüzsüzlülügü (düz, yerlesimli ormanli, seyrek agaçli, su yüzeyli… vb.) oldukça önemlidir.
Yapilan çalismalar sonucunda belirlenen sitelerde elde edilen sonuçlarla birlikte, rüzgar karateristikleri ve enerji üretimi çözümleri yapilmasi gerekmektedir. Bunun için, belirlenen araziyi temsil edecek nokta veya noktalarda ölçüm yapilmalidir. Ayrica, rüzgar parki kurmaya aday olabilecek ve rüzgar parkinin fizibilitesi uygulanabilirliligi açisindan asagidaki noktalara dikkat edilmelidir.
-    Ulasim kolayligi
-    Ulusal sebekeye baglanma kolayligi ve yakinligi arazisinin yol ve diger çalismalar için islenme kolayligi
-    Arazinin egimi
-    Arazinin bitki örtüsü
Baskin rüzgar yönü rüzgar türbini yerlesiminde son derece önemlidir. Baskin enerji yönünün belirgin oldugu sitelerde, türbinler birbirine daha yakin kurulmasi saglanarak hem arazinin kullanim orani düsük, hemde sebekeye baglanma ve park yolu masraflari azaltilmis olunur. Buna ek olarak, rüzgar çiftliklerinde park etkisi ve kuyruk yeli etkisi göz önünde bulundurularak trübin yerlesimi yapilir. Rüzgar parklarinda türbinler arasi uzaklik hakim rüzgar yönünde ise 5-7 rotor çapi, bu yöne dikse 3-5 rotor çapi kadar bir uzakliga yerlestirilir. Ikinci siradaki türbinler de birinci siradakilerden daha uzaga, yaklasik 3 rotor mesafesinde kurulur. Arazinin geri kalan kismi tarim, hayvancilik ve diger faaliyetler için kullanilabilir.

Kullanilmasi istenen parkta kullanilacak trübinlerin kapasite faktörüne (CF) bakilir. Kapasite faktörü, bir rüzgar türbininin yillik enerji üretiminin belirlenmesi ölçüsüdür.


Kapasite Faktörü

CF= Yillik enerji miktari /Türbin tarafindan nominal güçte yilda üretecek kurumsal enerji miktari olarak ifade edilebilir.
CF, kurumsal olarak 0-100 arasinda degisebilir. En çok gerçeklesen CF degeri % 35 tir. Bir rüzgar parkini degerlendirmenin ölçüleri; enerji üretim, santral kapasite çarpani ve parkin en iyi biçimde kullanilmasidir.

Web Tasarımı